10 Saluran Yang Patut Digunakan Untuk Bina Personal Branding

Apa yang patut kita buat apabila mahu bina personal branding di alam cyber?

1 – Bila personal blog/website

Di sini tempat kita berceloteh berkaitan niche yang disasarkan. Tulis artikel2 berkaitan dan info yang memberi manfaat kepada pembaca.

2 – FB Profile

Gunakan fb profile yang mempersembahkan ‘siapa anda’ secara santai. Di sini rakan (friend) atau pengikut (follower) ingin mengenali anda sebagai seorang manusia. Bukan robot yang hanya tahu membuat iklan dan pemasaran.

Read more

APA YANG MEMBUATKAN SESUATU BISNES ITU BERJAYA?

Bukan kerana produknya.
 
Produk tak bagus, ia boleh dibaiki.
 
Bukan kerana sistemnya.
 
Sistem tak baik, boleh diubahsuai.
 
Bukan kerana Team.
 
Team boleh bertukar ganti.
 
Bukan kerana pemasarannya.
 
Pemasaran yang lembab boleh dikemaskini.
 
Bukan kerana modal.
 
Tak ada modal, boleh dicari.
 
Bukan kerana ada pelanggan tetap.
 
Bisnes memang bermula tanpa pelanggan.
 
Bisnes bukan berjaya kerana ada syarikat Sdn. Bhd, PLT atau enterprise.
 
Ia hanya satu lesen yang menentukan cara kita berurus niaga.
 
Bukan juga kerana ada pelabur atau budget yang besar.
 
Ini boleh dicari dan diusahakan.
 
Sesuatu bisnes akan berjaya apabila…
 

YOU NEVER GIVE UP!

 
Selagi tidak berputus asa, anda mampu mengubah bisnes itu dari biasa2 menjadi empayar kejayaan yang besar.
 
Jika kamu mahu jatuhkan sesebuah bisnes, jatuhkan semangat dan keupayaan pengusahanya sehingga mereka berputus asa.
 
Jika kamu tidak mampu melakukan perkara itu, maka lihat saja mereka kembali bangkit untuk mencapai kejayaan.
 
Salam kejayaan buat mereka yang tidak pernah berputus asa.
 
ANDA INSPIRASI DUNIA!
 
Sila share post ini atau tag rakan2 bisnes anda sebagai movitasi pembangkit semangat mereka.

Bagaimana Meng-online-kan Bisnes Offline Anda?

Kita ambil contoh kedai menjual sate tepi jalan.
 
Bahan2 yang diperlukan:
  • 1 Facebook Profile
  • 1 Facebook Page
  • 2 FB Group
  • 1 nama domain
  • 1 hosting
  • 1 laman web
  • 1 No. whatsapp
  • 1 Ads manager
  • 50 – 100 gambar2 bisnes
 

Langkah 1:

Bina satu website, masukan domain, hosting yang dinyatakan di atas tu di sini.
Apa tujuan website ini?
  • Branding
  • Marketing
  • Info tentang bisnes
  • Order online/booking
  • Senarai harga
  • Contact form
  • Google listing
  • FB pixel
  • Google My Business

Langkah 2:

Login ke FB profile kemudian bina:
  • FB Page
  • FB Group
  • Ads Manager (FB Ads)
Apa tujuan 3 perkara di atas?
 
FB Page:
  • Update perjalanan bisnes
  • Branding
  • FB listing
  • Carian Google
  • Marketing
  • Iklan
  • Bina hubungan
 
FB Group:
  • Blast update
  • Blast info
  • Offer
  • Managment
  • Follow up
  • Tribe
 
Ads Manager:
  • Menguruskan iklan di FB Page
  • Database audience
  • Database Customer
  • Retargeting
  • Branding
  • Marketing

Langkah 3:

Pautkan (link) Page, group, laman web dan profile tersebut.
 
+ Update perkembangan bisnes secara santai di FB profile.
 
+ Update info2 dan promosi terkini di FB Page.
 
+ Bina hubungan dengan pelanggan setia di FB Group Customer.
 
+ Bina hubungan dengan Team, agen dll di FB Group Bisnes.
 
+ Bina content marketing dalam web di bahagian blog. Berikan info2 berkaitan bisnes, cerita2 tempahan pelanggan, testimoni dan Lain2 yang sedap dibaca.
 

Langkah 4:

 
Konsisten dan Istiqamah:
 
  • update
  • marketing
  • Branding
  • engagement
 
Kenapa perlunya sebuah bisnes yang hanya menjual sate tepi jalan untuk ada semua benda ni?
 
+ Cipta jenama tersendiri
 
+ Tempahan dari orang luar yang tak pernah pergi kedai anda
 
+ Tempahan terus secara online
 
+ Bisnes anda dijumpai dalam carian Google
 
+ Bisnes anda dijumpai dalam carian di FB
 
+ Autopilot
 
+ Menambah segmen pelanggan
 
+ Membina tribe tersendiri
 
+ Peluang memasuki pasaran baru
 
+ Peluang untuk mengembangkan bisnes
 
+ Peluang mendapat perhatian pelabur
 
Moga bermanfaat.
 
Post ini boleh dishare dengan gembira.

Tak Sabar Mahu Berjaya? Baca Ini Dulu…

Kejayaan itu sebuah perjalanan, bukan keajaiban.
 
Apabila ingin sampai ke puncak sebuah gunung, kita mesti mendaki langkah demi langkah.
 
Dengan berhati-hati.
 
Jangan tergesa gesa. Ada tempat bahaya yang boleh menyebabkan kita jatuh.
 
Maka perlu berwaspada sehingga sampai ke puncak dengan selamat dan jayanya.
 
Kita tidak mahu sampai ke puncak dalam keadaan sakit, tenat dan penuh luka. Kelak sukar untuk kita turun dengan selamat.
 
Begitulah bisnes, lalui peringkat peringkat kejayaan dengan berhati hati.
 
Pastikan semua perkara dirancang dan diatur dengan baik.
  • Dari model bisnesnya.
  • Kumpulan Team bisnes yang hebat.
  • Produk yang bersedia memasuki pasaran.
  • Sistem yang membantu bisnes berkembang.
  • Rancangan jangka pendek dan jangka panjang.
  • Pengurusan syarikat.
 
Setelah kita berjaya di puncak kejayaan bisnes, maka kita ingin turun kembali berehat.
 
Orang kampung saya kata ‘Exit Plan’.
 
Jika kita berjaya dengan selamat dan betul, maka proses exit plan itu menjadi mudah.
 
Jika sebaliknya, maka banyak perkara, isu, kesalahan dan situasi sukar yang akan datang menyerang kemudian.
 
Umpama kesakitan yang diam2 dalam badan tiba2 muncul terus sebagai penyakit kronik.
 
Maka jangan kalut2 untuk berjaya. Langkah satu persatu tangga kejayaan dengan sabar dan tenang.
 
Hidup kita bukan untuk bisnes semata, keluarga, agama, kesihatan dan masyarakat juga perlu diberi perhatian.
 
Senyum dengan nyaman.
Wan Muhd Ali
Jumaat – 24 Feb 2017

Takut Nak Ambil Staf Bekerja

“Tuan, saya takut nak ambil pekerja kerana takut tak mampu bayar. Duit yang ada pun sikit sahaja, cukup untuk tampung saya saja..”

Jawab:

  1. Yakin dengan rezeki Allah.. Kita ambil orang bekerja, bukan kita yang beri mereka rezeki. Allah yang akan tentukan. Kita hanya sebagai penyebab rezekinya masuk.
  2. Apabila kita ambil orang bekerja, yakinlah bahawa dia datang dengan membawa rezekinya sendiri. Adalah nanti rezeki untuk dia.
  3. Ambil orang bekerja bukan untuk habiskan sisa2 duit simpanan yang ada, tetapi untuk hasilkan lebih banyak duit. Jika begitu, kita tidak perlu takut untuk ambil mereka bekerja kerana dari wang yang terhasil itulah nanti akan digunakan untuk bayar gaji. Bukan dari duit simpanan yang ada sekarang.
  4. Walaubagaimanapun, pastikan kita tahu dahulu bagaimana untuk manfaatkan pekerja yang ada untuk hasilkan duit. Bukan duduk saja tunggu duit masuk.
  5. Ambil staf yang menghasilkan duit untuk bisnes, jangan ambil staf yang pasif hanya menunggu arahan dan projek untuk buat kerja.

 

Nota: Ketika mula2 mengambil staf, saya hanya ada sekitar RM50. Namun setiap bulan dapat bayar gaji staf itu dengan hasil yang dibawa masuk oleh kerja2 yang staf itu lakukan.

Kini hampir 10 orang staf dan semakin bertambah. Yang penting perlu ada ilmu dan mulakan langkah pertama.

Tiada Masa Untuk Kembangkan Bisnes

Ini situasi sukar yang sering dialami usahawan.

Bertahun-tahun berniaga tetapi sukar untuk kembangkan bisnes. Nak kata tak ada projek, tak ada pelanggan dan seumpamanya, tidak juga sebab tempahan pelanggan bukan main banyak lagi yang belum siap.

Cuma dah tak mampu terima lebih banyak tempahan kerana sudah terlalu sibuk menguruskan tempahan yang sediada. Apatah lagi untuk fikirkan bagaimana mengembangkan bisnes..

Hanya mampu berharap keajaiban berlaku dan mengubah bisnes itu tiba2 menjadi lancar dan kaya raya.

Bisnes bukan begitu. Kita tidak boleh melakukan perkara yang sama dan mengharapkan hasil yang berbeza.

Jika keadaan itu berlaku, ini yang patut dibuat:

  • Susun kembali kerja dengan sistematik.
  • Ambil staf bagi menguruskan kerja2 teknikal dan tempahan pelanggan.
  • Ingat, kerja kita sebagai orang bisnes ialah bangunkan dan kembangkan bisnes itu. Bukan siapkan tempahan pelanggan.
  • Bina SOP – SOP supaya kerja2 itu boleh diserahkan kepada orang lain.
  • Pada saat ini, kita perlu berusaha keluar dari zon membuat kerja kepada zon keluar membangunkan bisnes.
  • Belajar ilmu persyarikatan.

 

Buat perkara2 itu segera supaya nampak hasil yang berbeza.

 

Fast action, fast result.